Verloskundig Centrum benut voucher voor digitalisering

Geplaatst op: maart 24, 2023

Ruim 10.000 echo’s per jaar worden er gemaakt in het Leidse Verloskundig Centrum De Poort. Echo’s waarbij de timing ook nog eens heel nauw luistert. Daarvoor is een goed ingericht digitaal planningssysteem nodig. De voucher van 1000 euro van Economie071 kwam daarvoor heel goed van pas.

10.000 echo’s per jaar

Al zo’n veertien jaar is De Poort het echocentrum van de Verloskundigen uit Leiden en omstreken. Met vier echokamers zelfs een van de grootste van Nederland. Zwangere vrouwen uit Leiden en omstreken laten hier hun 13 en 20 weken echo maken. Ook kunnen vrouwen er terecht voor pret-echo’s, zoals de echo’s op eigen verzoek ook wel worden genoemd. In totaal worden er zo’n 10.000 echo’s per jaar gemaakt. Tel daar de bloedafnames en afspraken voor anticonceptie bij op en het moge duidelijk zijn: een goed planningsinstrument is onontbeerlijk.

Plannen voor een digitaal plannings- en afsprakensysteem waren er al voordat het oog van directeur Linda Rentes op een bericht van de gemeente Leiden viel waarin de voucherregeling van Economie071 onder de aandacht werd gebracht. “Dat kwam goed uit vonden wij. De investering is veel meer dan duizend euro maar alle beetjes helpen. Wij zijn immers een zorgonderneming met minimale marges. Het is niet zo dat we dit soort uitgaves makkelijk doen. Voor ons is zo’n bijdrage van Economie071 een buitenkans. Het heeft de aanschaf versneld.”

Zelf afspraken maken

Tijdens de 13 en 20 weken echo’s wordt gekeken of in aanleg alle organen goed zijn gevormd. Alle zwangere vrouwen mogen die laten maken, en veel vrouwen doen dit ook. Rentes: “Het tijdvak waarin dit gebeurt luister nauw. En er moet ook een bepaalde periode tussen de twee echo’s inzitten. Best een puzzel dus.” Tot nu toe werd een groot deel van die puzzel uitgevoerd door administratief medewerksters. “Dat bestond uit veel overtik werk, wat bovendien nogal foutgevoelig is. Dat gaan we nu anders oplossen.”

Een digitaal reserveringsysteem biedt daarvoor uitkomst. “Dan kunnen de vrouwen voortaan zelf hun afspraken maken, en tegelijkertijd hun inschrijving regelen. Want we hebben ook het een en ander aan persoonsgegevens nodig. Dat stelt dus wel een aantal eisen aan het systeem. Het moet echt goed ingericht worden.”

Dat werk is uitbesteed en daar is inmiddels mee begonnen. Deze zomer wordt het nieuwe plannings- en afsprakensysteem al in gebruik genomen. Het scheelt de administratief medewerkers straks behoorlijk wat overtik-werk maar dat maakt hen niet misbaar. Er moet altijd controle blijven op de ingevulde gegevens, verwacht Rentes. Daarnaast is er genoeg ander werk. Want zoals overal in de zorg is de werkdruk erg hoog.

Geboortepiek

Covid heeft ook in de geboortezorg zijn sporen nagelaten. De verloskundigen konden weliswaar gewoon door blijven werken gedurende de pandemie, maar er waren en zijn wel veel mensen ziek. “Met als gevolg dat er vaak voor een collega ingesprongen moet worden. Ook moeten er veel afspraken omgezet worden omdat veel zwangere vrouwen ook een keer ziek worden.” Het heeft al met al een forse wissel getrokken op veel verloskundigenpraktijken. Bijkomend nadeel is dat er door de pandemie minder verloskundigen zijn afgestudeerd omdat zij de afgelopen jaren geen stages konden lopen, maar dat er wel meer geboortes zijn. “Het aantal bevallingen ligt de komende jaren tien procent hoger.”

Al het werk dat dus gedigitaliseerd kan worden en niet door zorgverleners uitgevoerd hoeft te worden vindt Rentes mooi meegenomen. Zo staat een digitale vakantieplanning ook nog op het verlanglijstje van Rentes. “Dat kan efficiënter dan nu gebeurt.” Daarnaast is er in de zorg een groot drie jaar durend digitaliseringsprogramma gaande vanuit het ministerie van VWS. “Doel daarvan is dat iedereen eigenaar is van zijn eigen patiëntendossier en dat er een veilige uitwisseling van medische gegevens plaats heeft tussen de verschillende zorgverleners.”

Extra informatie

  • Wil je eens sparren over de kansen voor jouw bedrijf? Maak dan een online afspraak van een uur met één van onze mkb-coaches. Een afspraak maak je eenvoudig via het planningssysteem op deze pagina.
  • Bedrijven die gebruikmaken van digitalisering groeien sneller en zijn toekomstbestendiger. Dat komt omdat digitalisering toegang biedt tot nieuwe omzet, maar ook kosten kan verlagen. Wil jij die kans pakken? Meld je dan aan voor een van onze workshops.
  • Benieuwd naar tips van experts en nog meer ervaringen van ondernemers die al een voucher hebben benut? Bekijk dan dit compacte swipe-zine.

Deel dit bericht

Misschien ook interessant

15 november
Benut de kansen van ChatGPT voor jouw bedrijf…
Actueel
22 november 2022
Ondernemen in 071 brengt ondernemers op schaal van de Leidse regio bij elkaar. Om elkaar te…
Workshop
Studenten van mboRijnland staan klaar om je te ondersteunen…
Actueel
De voucherregeling die 9 oktober open ging is een groot succes….
Actueel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze projecten via onze digitale nieuwsbrief. 

Schrijf je in voor een van de workshops

Naam(Vereist)
Aanmelden voor workshops(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor deze workshop

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.